Pohodlí moderního účetnictví
bez složitých manuálů a nastavení

Restaurace

 

Je nutno mít na paměti, že restaurace nenakupuje ani neprodává zboží.

Zboží se definuje jako nákup a následný prodej v nezměněném stavu.

 

Nákup do kuchyně je materiálem.

Nákup na bar je také materiálem.

 

Nakoupíme pivo a nalejeme do skleničky, nejedná se o prodej zboží.

Koupíme nealkoholické nápoje, které hostovi otevřeme, nejedná se o prodej zboží.

To samé platí například u cigaret, které rozbalíme z kartonu, popřípadě otevřeme krabičku.

 

Nákup materiálu

Je poměrně důležité stanovit dosaženou marži.

Nedoporučujeme tedy míchat materiál pro kuchyň a bar s režijním materiálem.

 

Proto doporučujeme nákup materiálu rozdělit analyticky jako např:

  • 501.01 - Spotřeba materiálu do kuchyně a baru
  • 501.02 - Spotřeba režijního materiálu

 

Předpisy

Doporučujeme vytvořit následující předpisy:

Kód Název Účet Strana
nm_kuchyň Nákup materiálu do kuchyně a baru 501.01 MD
nm_režie Nákup režijního materiálu 501.02 MD

 

Prodej

Protože jsme si vysvětlili, že nakupujeme pouze materiál, prodávat musíme na účtu 601 - Prodej vlastních výrobků.

Doporučujeme vytvořit účet:

  • 601.01 - Tržba z restaurace

 

Evidence tržeb

V případě, že nepoužíváte EET, je nutno evidovat tržby tak, abyste unesli důkazní břemeno vůči FÚ.

Jedním z předpokladů je dosahovat příslušnou marži.

Tu zjistíte porovnáním účtů 501.01 a 601.01.

Další pomocným důkazem je evidovat denní tržby.

Také není špatné předávat zůstatek pokladny proti podpisu obsluhy a tyto doklady si schovávat jako důkaz přijaté tržby.

 

Sklady

Protože pracujeme s materiálem, tak inventurní zůstatky na konci roku převedem na účty:

  • 112.01 - Materiál na skladě

V případě, že máte bar, je dobré mít dva sklady, jeden jako bar a druhý jako kuchyň.

Kontaktujte nás

Telefon: 603 531 128
Email: info@adamadam.cz

Reference